Skip to main content
σκύρος διακοπές

Σκύρος Διακοπές

Το νησί

Σκύρος Διακοπές, στο νοτιότερο νησί των Βορείων Σποράδων.

Ανέγγιχτη ακόμα από τον μαζικό τουρισμό, δεν υποκύπτει στο μαζικό και το ευτελές. Κρατάει ήπιους, ανθρώπινους ρυθμούς ζωής, ενώ διατηρεί αναλλοίωτη μια αδρή ταυτότητα.

Η Σκύρος ευλογημένη με δυνατές αντιθέσεις, δίνει στον επισκέπτη της πολλές και διαφορετικές επιλογές. Το νησί μοιάζει να είναι χωρισμένο στα δυο, από το «Βουνό». Το οροπέδιο Άρι, όπου ζουν ελεύθερα τα διάσημα μικρόσωμα αλογάκια της Σκύρου, τέμνει φυσικά το νησί και ξεχωρίζει το βόρειο με το νότιο τμήμα του.

Από τη μία, ξεδιπλώνεται ο βορράς του νησιού όπου η σκυριανή φύση εκφράζεται με πυκνά πευκοδάση και ονειρεμένες διαδρομές μέσα στη δροσιά. Από την άλλη, το νότιο μέρος του νησιού είναι άγονο και βραχώδες. Εδώ, κυριαρχούν θαλασσινές σπηλιές με τους σταλαγμίτες, τα έρημα νησάκια και οι παρθένες παραλίες.

Τέλος, οι Σκυριανοί φημίζονται για την καλοσύνη και τη γενναιοδωρία τους, ενώ είναι πρόθυμοι να συμπορευθούν με τις δικές σας επιθυμίες για απόδραση από την πίεση της πόλης.

Extra μυστικό, για τους λάτρεις της φωτογραφίας: Το σημείο με την καλύτερη θέα του νησιού είναι το ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα. Ρωτήστε μας σχετικά…

Σκυριανά αλογάκια

Σκυριανά άλογα

Must See & Feel

Το αλογάκι της Σκύρου είναι σπάνιο και μοναδικό. Εν συντομία, αυτό που το ξεχωρίζει είναι ότι ενώ είναι μικρόσωμο, τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του είναι ίδια με εκείνα των κοινών αλόγων. Το σκυριανό μικρόσωμο αλογάκι έχει ύψος 90 με 110 εκατοστά, είναι λεπτοκόκκαλο, με χοντρό κεφάλι, μεγάλα μάτια και ρουθούνια.

Ακόμα, είναι ζώο συντροφικό, κοινωνικό, έξυπνο και με ιδιαίτερα φιλική συμπεριφορά προς τα παιδιά.

Ο θρύλος υποστηρίζει ότι τα Σκυριανά αλογάκια είναι απόγονοι των αλόγων που τράβηξαν το άρμα του Αχιλλέα ενώ παράλληλα, κοσμούν και τη ζωοφόρο του Παρθενώνα.

Αν θέλετε να γνωρίσετε αυτή τη φυλή των αλόγων επισκεφτείτε το Skyrian Horse Conservation Center στο Farm Mouries, όπου φιλοξενούνται 65 Σκυριανά αλογάκια.

Τέλος, Σκύρος διακοπές και ιππασία, επισκεφτείτε την «Απαλούσσα Horse Riding Club».

Μνημείο Ρούπερτ Μπρουκ, Πλατεία Μπρουκ

Μνημείο Ρούπερτ Μπρουκ, Πλατεία Μπρουκ

Must See & Feel

Σκύρος Διακοπές: Στην πλατεία Αιώνιας Ποίησης δεσπόζει το άγαλμα του Άγγλου φιλέλληνα ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ που πέθανε στη Σκύρο κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, έργο του γλύπτη Μιχαήλ Τόμπρου.

Αρχαιολογικό Μουσείο

Αρχαιολογικό Μουσείο

Must See & Feel

Σκύρος Διακοπές: Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα πανέμορφο οίκημα με αυλή και φιλοξενεί συλλογές από ευρήματα που προέρχονται από διάφορες αρχαιολογικές τοποθεσίες στο νησί και χρονολογούνται από την πρωτοελλαδική περίοδο (2800 έως 1900 π.Χ) έως και τα ρωμαϊκά χρόνια.

Λαογραφικό μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς

Λαογραφικό μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς

Must See & Feel

Σκύρος Διακοπές: Το Μουσείο Φαλτάιτς, με το υπέροχο ξύλινο μπαλκονάκι του στεγάζει μια πλήρη αναπαράσταση παραδοσιακού σκυριανού σπιτιού, καθώς και μεγάλο αριθμό χειροτεχνημάτων και εργαλείων. Μια αυθεντική μαρτυρία που ξεδιπλώνει όλη την καθημερινότητα και την ιστορία του νησιού ανά τους αιώνες. Συνεπώς, η δημιουργία του λαογραφικού μουσείου προωθεί τη διατήρηση της παραδοσιακής κληρονομιάς της Σκύρου, την προστασία των παραδόσεων της κοινότητας και τη διασφάλιση ότι αυτές οι παραδόσεις θα συνεχίσουν να περνούν από γενιά σε γενιά. Επιπλέον, η πολιτιστική κληρονομιά προσφέρει μια πλούσια πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες, τους σχεδιαστές και τους δημιουργούς τέχνης.

Το Κάστρο της Σκύρου

Το Κάστρο της Σκύρου

Must See & Feel

Σκύρος Διακοπές: Το ξακουστό Βυζαντινό Κάστρο βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Χώρας, πάνω στην κορυφή ενός απόκρημνου βράχου. Η πανοραμική θέα της Σκύρου και της θάλασσας σας αποζημιώνουν για την ανάβαση. Η ιστορία του θέλει να είναι η αρχαία ακρόπολη και η έδρα του πανάρχαιου βασιλιά του νησιού Λυκομήδη.

Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου, προστάτη του νησιού

Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου, προστάτη του νησιού

Must See & Feel

Σκύρος Διακοπές: Στην αρχή του Κάστρου θα βρείτε την είσοδο της Μονής Αγίου Γεωργίου του Επανωτού, που χρονολογείται στον 10ο αιώνα. Το μοναστήρι είναι γεμάτο μνήμες και πληροφορίες για τη Σκύρο και τη ζωή της. Μπείτε και θαυμάστε τις πανέμορφες τοιχογραφίες, το εντυπωσιακό εικονοστάσι και δύο βυζαντινές εικόνες του Αγίου Γεωργίου. Ανάμεσα στα τάματα βρίσκεται και το μετάλλιο του Ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη.

Σκυριανή Αποκριά

Σκυριανή Αποκριά

Σκύρος Διακοπές

Σκύρος διακοπές και την Σκυριανή αποκριά. Ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά δρώμενα στην Ελλάδα, που δεν πρέπει να χάσετε αν βρεθείτε στο νησί.

Μέσα σε μια Διονυσιακή ατμόσφαιρα, η γιορτή ξεκινά με την μεταμφίεση των κατοίκων σε Γέρους, Κορέλες και Φράγκους. Οι ντόπιοι που μεταμφιέζονται σε «Γέρο» είναι ντυμένοι με μια μαλλιαρή μαύρη κάπα και φοράνρ μάσκα από δέρμα κατσικιού ενώ στη μέση έχουν ζώνη με κουδούνια κοπαδιού. Τους συνοδεύουν άλλοι άντρες κάτοικοι «Κορέλα», δηλαδή γυναίκα με παραδοσιακή φορεσιά. Στην παρέα πάντα υπάρχουν συμμετέχοντες ως «Φράγκοι» οι οποίοι φοράνε μάσκα και ένα μεγάλο κουδούνι στη μέση τους.

Σύμφωνα με τον μύθο, το έθιμο βγήκε από έναν τσοπάνη ο οποίος έχασε όλα του τα πρόβατα από τον βαρύ χειμώνα. Θέλοντας να το ανακοινώσει στους συντοπίτες του, ζώστηκε με τα κουδούνια από τα χαμένα πρόβατα και παίρνοντας την σύζυγό του μαζί καθώς και τον παραγιό του, περπάτησαν στα σοκάκια του νησιού.

Στη συνέχεια, διαδραματίζεται το έθιμο της τράτας. Την τελευταία Κυριακή το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία του νησιού, καταφθάνει η τράτα με το πλήρωμά της όπου οι συμμετέχοντες φορώντας στολή ψαράδων, σατιρίζουν την επικαιρότητα σκαρώνοντας αυτοσχέδια στιχάκια.

Τέλος, η γιορτή ολοκληρώνεται την καθαρά Δευτέρα στην κεντρική πλατεία, με τους παρευρισκόμενους ντυμένους με παραδοσιακές φορεσιές, χορεύοντας νησιώτικους παραδοσιακούς ρυθμούς.

Αστακομακαρονάδα

Τι καλό να φάτε!

Σκυριανή κουζίνα

Στην Σκύρο θα βρείτε ταβέρνες με γνήσιες, γευστικές και αυθεντικές νοστιμιές. Η κουζίνα της ξεχωρίζει για τη διατροφική της αξία, την ποιότητα των υλικών της και τη σοφία των παραδοσιακών συνταγών που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Όπου κι αν πάτε για φαγητό στη Σκύρο, οι μερίδες είναι τεράστιες και οι τιμές αρκετά χαμηλές.

Εν συντομία, δύο είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές των Σκυριανών πιάτων: το άγριο κατσικάκι και ο αστακός. Άλλωστε, η Σκύρος έχει το προσωνύμιο “η αστακομάνα”, διότι φαίνεται ότι οι αστακοί αγαπούν πολύ τα καθαρά και δροσερά νερά της.

Σκύρος διακοπές, σημαίνουν γεύσεις όπως:

– αγριοκάτσικα

– Γραβιέρα, μυζήθρα, ξινοτύρι

– Μέλι θυμαρίσιο, από πεύκο ή ρείκι

Ξακουστές είναι οι τοπικές πίτες:

– Λαδόπιτα, με αφράτο ζυμάρι και Σκυριανό τυρί

– Τεροπιτάρια (με τραχανά, ρύζι και μυζήθρα)

Το τοπικό γλυκό είναι:

Οι παραδοσιακοί λουκουμάδες (με την τρύπα στη μέση), οι οποίοι αποτελούν και τις προσκλήσεις για ένα γάμο ή βάφτιση.

Extra ντόπιο μυστικό: Δοκιμάστε Σκυριανή φάβα που οι ντόπιοι προσθέτουν λίγο μάραθο για να τη νοστιμίσουν ακόμα περισσότερο. Οι ντόπιοι την μαγειρεύουν στο τσουκάλι, και αντί για πιρούνι χρησιμοποιούν φύλλο κρεμμυδιού.

Ρωτήστε μας σχετικά…μην ντραπείτε!

σκύρος διακοπές

Παραλίες

Σκύρος Διακοπές

Σκύρος Διακοπές: Με καθαρά νερά και πευκοδάσος να κατηφορίζει μέχρι την ακτή τους.

Οι περισσότερες είναι αμμώδεις, γλυκές και απαλές, χωρίς ξαπλώστρες και beach bars. Άλλες πιο κοσμικές, πλημμυρισμένες με παιδικές φωνές και έντονη διάθεση για παρέα και συντροφικότητα. Μόνο καραβάκι προσεγγίζει πολλές παραλίες της βόρειας Σκύρου, ακρογιάλια ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και θαλασσινές σπηλιές.

Μια λίστα με τις σημαντικότερες παραλίες, για να σημειώσετε:  

Πεύκος

Βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα από τη χώρα της Σκύρου, σε δρόμο με αρκετές στροφές. Μια ξύλινη σκάλα μέσα στα πεύκα σε οδηγεί και φτάνεις στην αμμουδερή παραλία. Η αληθινή γοητεία αυτής της παραλίας είναι ότι περιβάλλεται από πεύκα, μέσα σε καθαρά πρασινο-μπλε νερά. Μεγάλα κομμάτια μαρμάρου από το παλιό λατομείο ξεπροβάλλουν πού και πού από το έδαφος. Θα βρείτε μια καντίνα και λίγες ξαπλώστρες.

Άγιος Πέτρος
Ανοργάνωτη, γραφική με μποέμ χίπικη διάθεση είναι ιδανική για εσένα που δεν αποζητάς τυπική τουριστική κανονικότητα. Με έναν αμμόλοφο κατά μήκος της παραλίας, πευκόφυτο ύψωμα πίσω και κέδρους πάνω στους ψηλούς σχηματισμούς βράχων, σε προκαλεί να στήσεις την ομπρέλα σου και να χαθείς.
Κυρά Παναγιά
17χλμ από τη χώρα της Σκύρου, είναι ιδανική για οικογένειες με παιδιά. Ρηχά νερά, ήσυχη παραλία και οργανωμένη. Η παραλία είναι καθαρή με μαλακή και ευχάριστη άμμο.
Μώλος
Η πιο δημοφιλής, μεγάλη και οργανωμένη παραλία Μώλου με μαλακή άμμο και ρηχά νερά. Είναι η πιο κοσμική του νησιού με ταβέρνες, beach bars, εύκολο πάρκινγκ και θέα στο Κάστρο.
Καλαμίτσα
Από τις μεγαλύτερες και πιο δημοφιλείς παραλίες της Σκύρου, με άμμο, βότσαλο και κρυστάλλινα νερά. Είναι προστατευμένη και αρκετά απάνεμη, με ομπρέλες από την τοπική ταβέρνα. ‘Οταν έχει βοριά, είναι ιδανική για windsurfing.
Αχερούνες
Με ψιλή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά.
Αγιος Φωκάς
Μικρούλα, προφυλαγμένη παραλία με διάφανα νερά. Από τη μια μεριά της μικρής προβλήτας στήνει τις ομπρέλες της και η ομώνυμη ταβέρνα. Από την άλλη έχει ψιλό βοτσαλάκι, χέρσα χωράφια και θαμνώδη βλάστηση.
Ασπούς
Μόλις 5 χλμ. από τη Χώρα. Εξαιρετική επιλογή για οικογένειες με μικρά παιδιά αφού είναι αρκετά ρηχή με λεπτή άμμο και ζεστά νερά.
Καλογριάς
Καταγάλανα διαυγή νερά, ενώ επιβάλλεται να έχετε μαζί σας ομπρέλα.
Κολυμπάδα
Απαιτεί αρκετό περπάτημα, αλλά αξίζει το κόπο. Έχει χοντρό βότσαλο.
Ατσίτσα
Ξεχωριστή βοτσαλωτή με καταγάλανα νερά, στον ομώνυμο όρμο.
Καρεφλού
Απομονωμένη παραλία, με μικρά βράχια, δέντρα, πολλά πουλιά και πεντακάθαρα νερά. Απαιτείται όχημα 4×4, αφού φτάνετε μέσω ενός σχετικά δύσκολου χωματόδρομου.

Extra ντόπιο Μυστικό:

Μην ξεχάσετε πριν ξεκινήσετε για κάποια παραλία, να μας ρωτήσετε, ποια είναι η ιδανική σύμφωνα με τον άνεμο της ημέρας.

Σκύρος διακοπές,

σημαίνουν εμπειρίες, γεύσεις, αρώματα και μυστικά από την φιλόξενη Ιάνθη.

Επικοινωνία
Αμέρισα Ευγενικού
LOGO2023ianthi inv 1 52de8200

© skyros-ianthi.gr All rights reserved

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ